Ubistvo najjeftinija cenzura

16:36 03. 05. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Oslobađajuća presuda u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije 25 godina posle tog zločina i 10 godina od početka suđenja, i posle dve prvostepene presude od 100 godina zatvora za optužene, delovala je na medijsku zajednicu kao ponovno ubijanje, izjavio je predsednik Upravnog odbora Asocijacije nezavisnih elektronskih medija Veran Matić.

Matić je povodom obeležavanja Svetskog dana slobode medija istakao da činjenica da nijedan slučaj ubistva novinara još nije razrešen predstavlja vrlo snažnu poruku za profesiju da je ubistvo novinara najjeftiniji oblik cenzure, da je nekažnjivost zagarantovana, da je novinarstvo izuzetno rizična profesija, da treba izbegavati istraživačke teme, da nezavisnost i profesionalnost bivaju kažnjavani pretnjama i napadima na novinare.

Na sličan način delovalo je i vraćanje predmeta ubistva Milana Pantića iz Tužilaštva za organizovani kriminal Višem tužilaštvu u Jagodinu, a obeležena je i tridesetogodišnjica smrti Dade Vujasinović bez ikakvog pomaka u istrazi, dok u slučaju atentata na Dejana Anastasijevića, kada su mu dve bombe aktivirane na prozoru spavaće sobe, nema ni istrage, naveo je Matić u pisanoj izjavi. (kraj) is/mk

Share: