Isplati li se EU proširenje?

20:51 30. 04. 2024. FoNet | Ivica Strnčević

BERLIN - Ako uđu u Evropsku uniju, Srbija i njen komšiluk bi kao siromašne države bili neto primaoci novca iz briselske kase, što nije ništa u poređenju sa tim koliko bi novca dobijala mnogoljudna agrarna Ukrajina, a toga se u Uniji plaše, piše Dojče vele.

Više od decenije je EU delovala kao zatvoreni klub, pred čijim vratima uzalud čeka nekoliko zemalja, ali ruska invazija na Ukrajinu to je promenila iz korena, pa je u decembru Brisel otvorio pristupne pregovore sa Ukrajinom i Moldavijom i dao status kandidata Gruziji.

"Iz očiglednih razloga EU sada vidi proširenje kao bezbednosni instrument, pri čemu je uticaj na budžet deo priče, ali ne mora biti odlučujući“, kaže zamenica direktora u berlinskom trustu mozgova Centar „Žak Delor“ Tu Ngujen.

Naime, novi entuzijazam oko proširenja EU koji provejava iz Brisela koči činjenica što neke članice Unije i mnogi građani u proširenju vide čist ekonomski gubitak.

Najveći deo budžeta EU ide na regionalni razvoj i poljoprivredu, a siromašnije članice dobijaju iz budžeta mnogo više nego što u njega uplaćuju. Svih osam zemalja koje su u čekaonici EU, uključujući Srbiju i Ukrajinu, daleko su siromašnije od proseka EU i sve bi bile neto primaoci. (kraj) is/bdr

Share: