Sredstva za grejanje biomasom

11:54 14. 05. 2024. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD - Ministarke rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i za evropske integracije Tanja Miščević potpisale su danas sporazume o bespovratnim sredstvima za drugu fazu programa "Obnovljivi izvori energije - razvoj tržišta biomase u Republici Srbiji", vredne 32 miliona evra, od kojih su 11 miliona "grantovi" Evropske unije i Nemačke.

Ostalih 20 miliona evra je kredit Nemačke razvojne banke (KfW), a projekat će obezbediti finansiranje izgradnje i rekonstrukcije sistema daljinskog grejanja u do pet opština, i prelazak na drvnu biomasu umesto nafte i mazuta.

U prvoj fazi tog programa, započetog 2019. godine, a vrednog 27 miliona evra, učestvovale su četiri opštine - Priboj, Mali Zvornik, Novi Pazar i Majdanpek, koje su svoje sisteme daljinskog grejanja prebacile na drvnu biomasu.

Komesar Evropske unije za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji poručio je da današnji sporazumi otvaraju novi razvoj Srbije u energetskoj tranziciji i posvećenosti da se sa zagađujućih fosilnih goriva pređe na biomasu, i da se druga faza proširuje na još osam opština, jer je to ključno kako bi Srbija ispunila svoje obaveze iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Nije samo budućnost Srbije da bude u EU, već je to i sadašnjost, i zato možete i dalje da računate na našu podršku. Nadamo se da ćemo i u budućnosti imati ovakve investicije, rekao je Varhelji.

Ambasadorka Nemečke Anke Konrad je ukazala da je u Srbiji, kao i u Evropi, potrebna hitna energetska tranzicija na bezbedniji, izdržljiviji i otporniji energetski sistem, da zameni onaj na fosilna gorima, koji je u krizi.

Ona je precizirala da je cilj da se u još šest opština u Srbiji 20 odsto energije dobije iz biomase.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je naglasila da, ako hoće da se dobije održivi energetski razvoj u Srbiji, nije važno iz kojih izvora se dobija struja, nego i toplotna energija, posebno ona iz daljinskih sistema.

Đedović je podsetila da se, posle prve faze projekta na terenu u tih pet opština drastično smanjila emisija štetnih gasova, i da se nada da će to biti i u onima koji dobiju sredstva u drugoj fazi, da bi stanovnici mogli da računaju na čistije grejanje i životnu sredinu.

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević je, ukazujući na važnost projekta, konstatovala da je prva faza pokazala da je on dobar i koristan za građane i da je na terenu drastično poboljšano ekološko okruženje, i smanjena emisija štetnih gasova.

Ona je precizirala da su u drugoj fazi svoju zainteresovanost za nastavak projekta iskazali Novi Pazar, Priboj, Bajina Bašta, Niš, Rača i Majdanpek. (kraj) mjj/dal/dj

Share: