Zabrinutost zbog zabrane

14:19 14. 05. 2024. FoNet | Vera Barišić

PRIŠTINA - Ambasade zemalja Kvinte i Kancelarija Evropske unije na Kosovu izrazile su danas zabrinutost zbog odluke Vlade Kosova da ne dozvoli poglavaru Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarhu Porfiriju i arhijerejima da uđu na Kosovo i prisustvuju svečanom početku redovnog zasedanja Sabora SPC u Pećkoj patrijaršiji.

Odluka Vlade je u suprotnosti sa odredbama Ahtisarijevog plana, koji jasno propisuje prava, privilegije i imunitet za sveštenstvo SPC i nije u skladu sa obavezama Kosova u dijalogu sa EU, navedeno je u saopštenju ambasada Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD i Kancelarije EU.

Ambasade očekuju od Vlade Kosova da ispuni najviše standarde ljudskih prava kako u svom zakonskom okviru, tako i svom delovanju, kao i da deluje u interesu svih svojih građana i da podržava svoje osnovne vrednosti i odgovornost prema regionalnoj stabilnosti.

Zemlje Kvinte i EU i dalje pozivaju obe strane da se uzdrže od bilo kakvih radnji i retorike koje bi mogle povećati tenzije i dovesti do incidenata, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu ambasade SAD u Prištini. (kraj) vbr/dj

Share: