ZSO predstaviti u dijalogu

22:24 16. 05. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BRISEL - Evropska unija (EU) smatra da Nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu treba predstaviti u dijalogu sa Beogradom, u skladu sa relevantnim sporazumima, izjavio je danas portparol Evropske komisije Peter Stano.

Stano je u pisanoj izjavi za Radio Slobodnu Evropu naglasio da Brisel ne može da govori o sadržaju predloga iz Prištine budući da je nepoznat za evropske institucije.

"Sadržaj statuta koji je najavljen za izradu kosovske vlade je nepoznat i o njemu se nije razgovaralo sa Srbijom i posrednikom EU. Stoga je u ovoj fazi nemoguće proceniti njegovu kompatibilnost sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine", naglasio je Stano povodom izjave ministarke spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donike Gervale da je pismom obavestila Savet Evrope da Kosovo priprema Nacrt statuta za Zajednicu srpskih opština (ZSO).

Stano je pozdravio spremnost Kosova da se konačno angažuje, jer od 2013. godine nije preduzelo bilo kakve korake ka uspostavljanju ZSO.

Stano je podsetio da je EU u oktobru prošle godine, uz podršku država članica i partnera, predstavila Nacrt statuta za uspostavljanje ZSO, zasnovanog na najboljim evropskim modelima i praksi, kao i na kosovskom zakonskom okviru.

Evropski savet je u decembru 2023. pozdravio spremnost Srbije i Kosova da prihvate taj nacrt statuta, što je bilo formalno priznanje tog dokumenta od svih 27 država članica EU. (kraj) vem/mk

Share: