Popravljen poslovni ambijent

16:27 27. 04. 2024. FoNet | DEF

BEOGRAD - Izmene Zakona o planiranju i izgradnji za kratko vreme popravile su poslovni ambijent i kompanije sada mogu slobodnije da investiraju u nove projekte i otvaraju nova radna mesta, ocenjuje danas u analizi Institut za politiku i ekonomiju jugoistočne Evrope, pozivajući se na istraživanje NALED.

Kako se ističe, promene Zakona ”oslobodile” su 88 miliona evra do sada zarobljenog kapitala koji je čekao ukidanje naknade za konverziju prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine

Prema istraživanju NALED, više od 90 odsto anketiranih privrednika zadovoljno je izmenama Zakona i očekuje da će ta reforma imati pozitivan uticaj na njihovo poslovanje.

Za samo osam meseci, od kada su stupile na snagu izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji, državnim organima podneto je 2.169 zahteva za konverziju bez naknade, od čega je pozitivno rešeno već više od polovine.

Iz istraživanja NALED proističe da skoro polovina kompanija, koje su podnele ili se spremaju da podnesu zahtev za pretvaranje prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine, planira investicije na tim lokacijama, trećina je u postupak ušla kako bi postali vlasnici građevinskog zemljišta, a samo 11 odsto planira da proda placeve . (kraj) def

Share: