Završen Mikser festival

13:52 10. 10. 2020. FoNet | Jasmina Džabić

BEOGRAD - Završeno je eksperimentalno ThinkThank dvodnevno izdanje Mikser Festivala na imanju Zornića kuće, koje je publici bilo dostupno uživo, putem Ju tjuba.

Prvi dan Festivala, koji je otvorila stalna predstavnica UN u Srbiji Fransoaz Žakob, bio je posvećen razgovorima o izgradnji boljeg društva i odnosu prema osetljivim društvenim grupama čiji su glasovi zaglušeni kakofonijom dnevnih, ekonomskih i političkih interesa.

Drugi dan, posle obraćanja ambasadora Kraljevine Norveške Jerna Jelstada i stalne predstavnice UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap, obeležen je diskusijom o evropskom zelenom dogovoru; kakav je značaj preporuka za Zapadni Balkan, obavezama svih učesnika, od predstavnika vlasti, struke i građana za prilagođavanje tih preporuka lokalnim uslovima?

„Made IN“ sesije i prezentacije na MF-u prikazale su budućnost dizajna kroz prizmu potencijala koje pružaju stari zanati.

Gosti iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine pokazali su na svojim primerima kako su zanati dobra osnova za male preduzetnike. „Zanat“, „Gir“, „Nunc“, „Numen/ForUse“ danas zapošljavaju desetine radnika, a njihova proizvodnja zasniva se na ideji cirkularne ekonomije, dugotrajnosti i mogućnosti popravke. Rezultat je savremeni dizajn i funkcionalnost u koji su utkani stare veštine, alati i tehnike.

Uz brojne razgovore i radionice, učesnici ovogodišnjeg konkursa „BlackBox“ započeli su izgradnju sinteznog spomenika koji će ostati na imanju Zornića.

Svi paneli mogu da se pogledaju na Ju tjub kanalu Miksera, gde će publici uskoro biti dostupni i snimljeni sadržaji panelskog programa „Krug“ koji nije bio dostupan uživo tokom Festivala. (kraj) lj/nm

Share: