Plan udvostručiti proizvodnju

14:25 28. 04. 2024. FoNet | desk

BEOGRAD - Ziđin planira da poveća godišnji kapacitet projekata u Boru i Majdanpeku na 450.000 tona bakra i 10 tona zlata, što će Srbiju učiniti najvećim proizvođačem u Evropi, izjavio je predsedavajući borda direktora Ziđin Majning Grupe Čen Đinge, saopštila je danas ta kompanija.

Čen Đinge je rekao novinarima u sedištu kineske korporacije da je Ziđin spreman da investira i dodao da su uvereni da će za pet godina borski rudnici biti prvi u Evropi i vodeći u svetu.

"Postizanje ovog cilja imaće veliki uticaj na ekonomiju i društvo u Borskom okrugu", istakao je Čen Đinge u razgovoru sa grupom srpskih novinara u sedištu kineske korporacije u Šanghangu.

Čelni čovek kineske korporacije potvrdio je da se pripremaju ulaganja koja će premašiti četiri milijarde dolara, da postoje ambiciozni planovi za rudnike u Boru i Majdanpeku i da Ziđin u narednih pet godina planira da u Srbiji udvostruči proizvodnju.

"Buduće investicije biće usmerene na razvoj podzemnih ležišta, pošto se dve trećine resursa u našim projektima u Srbiji nalazi na dubini između hiljadu i 2.000 metara. Procenjene rezerve bakra iznose oko 20 miliona tona, a zlata od 700 do 800 tona. Otkopavanje tih resursa zahteva korišćenje naprednih rudarskih tehnika, pa će to biti fokus budućih investicija", rekao je on.

Prema njegovim rečima, nedostatak elektroenergetske infrastrukture, preseljenje stanovništva i spora državna administracija glavni su izazovi na putu daljeg razvoja i rasta prozvodnje u rudnicima u Boru i Majdanpeku.

Čen Đinge je rekao da Ziđin koji posluje u 15 zemalja beleži rekordnu proizvodnju, a gotovo četvrtinu te proizvodnje "nose“ srpski rudnici.

"Prošle godine, Ziđin je proizveo 1,01 milion tona bakra i 68 tona zlata, a samo u Srbiji dato je 240.000 hiljada tona bakra i 7,5 tona zlata. Trenutno smo u fazi definisanja petogodišnjih planova i cilj nam je da u svim rudnicima smanjimo emisiju ugljenika, odnosno da stvaramo zelene rudnike", istakao je on. (kraj) vem/lč/mk

Share: