Srbija brani pravo

11:26 21. 09. 2020. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Na otvaranju skupa "Multilateralizam i međunarodna bezbednost", ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da odbrana multilateralizma počinje na nacionalnom nivou. Veruje da će Srbija, braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, istovremeno braniti međunarodno pravo i Povelju Ujedinjenih nacija.

Dačić kaže da je kriza multilateralizma vidljiva u međunarodnoj bezbednosti, gde međunarodne organizacije i institucije imaju poteškoće da se na efikasan način izbore s tradicionalnim izazovima ali i s novim, asimetričnim pretnjama.

"Novi izazovi poput terorizma, čiji su nosioci netradicionalni akteri i neformalne grupe, sigurno utiču na međunarodnu bezbednost", smatra Dačić.

Šef srpske diplomatije upozorava da se zbog suprotstavljenih interesa na međunarodnoj sceni povremeno pribegava jednostranim merama i akcijama koje podrivaju i dovode u pitanje efikasnost multilateralizma i međunarodnih mehanizama saradnje, i dovode do krize legitimiteta institucija poput UN.

"Tu se pre svega misli na upotrebu oružane sile protiv suverenih država suprotno osnovnim načelima kolektivne sigurnosti, bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN", kaže Dačić.

Podseća da je odluka o upotrebi oružane sile protiv Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine doneta i izvršena bez saglasnosti Saveta bezbednosti UN, "čime ne samo da su povređena suverena prava SRJ, već je i podriven autoritet UN i ozbiljno ugrožena njegova primarna funkcija očuvanja mira".

"Time je učinjen presedan i stvoren prostor za zaobilaženje i zanemarivanje UN kao ključnog okvira za prevazilaženje nesuglasica koje mogu biti pretnja miru", naglašava Ivica Dačić.

On ističe da Srbija nastoji da pruži značajan doprinos svetskoj i regionalnoj bezbednosti u bilateralnim i u multilateralnim okvirima.(kraj) vbr/bdb/nm

Share: