Ne bežimo od razgovora

10:50 25. 09. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

Istanbul - Srbija nikada neće pobeći od dijaloga i razgovora, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji nije hteo direktno da odgovori da li će u ponedeljak otputovati u Brisel na sledeću rundu dijaloga Beograda i Prištine, navodeći da će turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana informisati o sporazumu iz Vašingtona.

Sačekajte, polako tu se stvari menjaju na dnevnom nivou...Radimo da bismo postigli kompromisno rešenje, ali nije ga moguće postići ako ne dođe do dubinskih promena u glavama ljudi iz Prištine, rekao je Vučić za TV Pink iz Istanbula.

Jedna od tema razgovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom biće vašingtonski sporazum, ali i kriza u Mediteranu i odnosi Turske i Grčke, rekao je on.

Vućić je naveo da koliko ga Erdogan upozna sa svojim stavovima oko mediteranske krize, tako će ga i on upoznati sa delovima sporazuma, pre svega rezolucijama 478 i 1244, koje se tiču izralesko-palestinskog sukoba i situacije na Kosovu i Metohiji.

Turska je jedna od najznačajnijih regionalnih sila, koja je sve važnija u svetskim okvirima, ona ima veliki uticaj u našem regionu, pa je važno da imamo dobre odnose, rekao je Vučić.

Trudimo se, naglasio je Vučić, da uprkos razlikama oko Kosova i Metohije, ali i drugih, sačuvamo najbliže prijateljske odnose i da ih unapređujemo. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: