ZSO kao pritisak na Srbiju

17:45 28. 01. 2022. FoNet | Bojan Bednar

BEOGRAD - Diplomata u penziji Vladislav Jovanović smatra da Sjedinjene Američke Države (SAD) traže od Kosova da uloži u američka očekivanja o efikasnom izvršavanju sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO), "jer je Americi to potrebno da pojača pritisak na Srbiju u meri koja je neophodna da se ona navede na međusobno priznanje s Kosovom".

"To javno pozivanje Kosova da učini šta je neophodno za formiranje ZSO i da omogući Srbima na Kosovu i Metohiji da učestvuju na izborima u Srbiji izgleda kao pritisak, a u stvari je to nalog zbog šireg interesa i cilja da se nezavisno Kosovo privede kraju, za šta je Kosovo prvenstveno i zainteresovano", rekao je Jovanović za portal "Kosovo online".

Jovanović očekuje da će Kosovo, koliko god izgledalo da se ponaša "kočoperno u odnosu na svoje sponzore", ovoga puta biti "prilično kooperativno", i da će to dati mogućnost da SAD izvrše novi dodatni pritisak na Srbiju da i ona učini potrebne ustupke, kako bi se što pre postigao konačni rezultat, a to je međusobno priznanje. (kraj) is/bdb/nm

Share: