Srenjoškolci su evroskeptici

12:37 09. 05. 2024. FoNet | Miloš Janković

BEOGRAD - Srednjoškolci u Srbiji su evroskeptici, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja koje je, uz podršku Švedske uz podršku Švedske, sprovela Beogradska otvorena škola (BOŠ), u okviru programa "Civilno društvo za unapređenje procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji − Europe ASAP".

Kako se navodi u saopštenju BOŠ, podaci pokazuju da srednjoškolci ne sumnjaju u Evropsku uniju (EU), već u izvodljivost evropskog projekta u Srbiji.

Dodatno, dodaje se u saopštenju, EU za je srednjoškolce sinonim za uređen sistem, poštovanje pravila i jednakost šansi, što ne prepoznaju u funkcionisanju javnih vlasti i institucija u Srbiji, kao ni u načinu života i mentalitetu sunarodnika.

"Stoga je članstvo Srbije u evropskoj zajednici za njih neizvesno. Sumnji u pozitivan ishod doprinosi ambivalentna percepcija odnosa između Srbije i Evropske unije zbog nedovoljno jasnog interesa koje Evropska unija ima od članstva Srbije", dodaju iz BOŠ.

Kako ističu, analizom prikupljenih podataka izdvojile su se tri velike oblasti važne za poimanje odnosa srednjoškolaca prema Evropskoj uniji.

"Informisanost srednjoškolaca o Evropskoj uniji je površna, a interesovanje postoji samo za teme intenzivno prisutne u javnosti. Uglavnom su to već dugo prisutni narativi, kao što je status Kosova. Glavni izvori informacija su im društvene mreže, porodica i škola, čak i tradicionalni mediji, poput televizijskog programa, ali im ispitanici ne veruju", navodi BOŠ. (kraj) mjj/bdr

Share: