Potrebna dublja posvećenost

21:58 17. 04. 2024. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Spremnost političkih partija u Srbiji da diskutuju o unapređenju izbornog procesa je ohrabrujuća, ali su i dalje potrebni značajan dijalog i dublja posvećenost da bi se prevazišle razlike, saopštila je danas Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava.

Direktor ODIHR Mateo Mekači rekao je da je bilo dobro videti napore u prethodnim nedeljama ka nalaženju načina za primenu preporuka i da je važno da otvorena politička pitanja ne ometaju posvećenost radu na primeni preporuka OEBS i da je važno da se osigura da pravila i prakse u vezi sa demokratskim izborima dobiju široku podršku.

On je u vezi sa beogradskim izborima istakao važnost nepristrasnog međunarodnog posmatranja, kako bi se izgradilo poverenje birača u izborni proces i služilo kao odvraćajući faktor za potencijalne zloupotrebe vlasti i najavio da ODIHR planira da od 29. aprila otvori posmatračku misiju za beogradske izbore i da bi misija uključivala eksperte i dugoročne posmatrače, kao i kratkoročne posmatrače koji bi došli nekoliko dana pre izbornog dana. (kraj) is/and/bdr

Share: