Zajednička izjava

19:26 08. 05. 2024. FoNet | Vesna Milosavljević

BEOGRAD - Predsednici Srbije i Kine Aleksandar Vučič i Si Đinping potpisali su danas u Beogradu Zajedničku izjavu o produbljivanju i podizanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva i izgradnji zajednice Srbije i Kine sa zajedničkom budućnošću u novoj eri, u kojoj je istaknuto da će se uzajamno čvrsto podržavati u pitanjima od vitalnog državnog interesa.

U okviru dvodnevne zvanične posete Đinpinga, na poziv Vučića, dvojica šefova država su, kako je navedeno u Zajedničkoj izjavi, u toploj i prijateljskoj atmosferi razgovarali i detaljno razmenili mišljenja o odnosima Srbije i Kine, produbljivanju sveobuhvatne saradnje dveju zemalja, zajedničkoj izgradnji inicijative "Pojas i put“, saradnji Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, odnosima Kine i Evrope, kao i o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, te su u tim pitanjima postigli široki konsenzus.

Predsednik Kine izrazio je iskrenu zahvalnost na svečanom, srdačnom i prijateljskom prijemu predsednika Aleksandra Vučića i srpskog naroda. Uputio je poziv Vučiću da ponovo poseti Kinu, što je predsednik Srbije, kako je navedeno, sa zadovoljstvom prihvatio. (kraj) vem/mk

Share: