Svet veruje vakcinama

19:54 05. 05. 2024. FoNet | Dušan Krunić

BARSELONA - Više od 60 procenata svetske populacije veruje vakcinama i spremno je da se ponovo vakciniše protiv kovida 19, kao i protiv drugih rasprostranjenih bolesti, pokazuje studija Instituta za zdravlje u Barseloni i Škole za javno zdravlje univerziteta u Njujorku.

Istraživanje, čiji su rezultati dobijeni od 23.000 ispitanika iz 23 zemlje sveta, ipak ukazuje na pad želje za daljim vakcinisanjem od kovida za celih 16 odsto krajem 2023. godine u odnosu na prethodnu godinu , preneo je časopis Nejčr medicin.

Više od dve trećine ispitanika izrazilo je volju da se vakciniše protiv drugih opasnih bolesti, dok je 23 odsto njih bilo skeptično prema ovakvim merama za očuvanje zdravlja.

Ističe se da je sličan procenat "oklevanja" oko procesa dalje vakcinacije zabeležen globalno i među zdravstvenim radnicima, što ukazuje na potrebu korektnog informisanja i daljeg rada na promeni kulture i zdravstvenih navika širom sveta, imajući naročito u vidu rizik od mogućih pandemija u budućnosti, navodi se u studiji. (kraj) vbr/kru/bdr

Share: