Parada na Crvenom trgu

11:59 09. 05. 2024. FoNet | Vera Barišić

MOSKVA - U Moskvi je danas održana Parada pobede na Crvenom trgu kojom je obeležena 79. godišnjica pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je na Crvenom trgu da će Rusija činiti sve da ne dođe do svetskog sukoba, ali da neće nikome dozvoliti da preti Rusiji.

"U prvim godinama Velikog otadžbinskog rata SSSR se borila sama protiv nacizma, jer je čitava Evropa radila u korist Hitlera", napomenuo je on i dodao da Rusija nikada nije umanjivala zasluge saveznika u Drugom svetskom ratu i uvek će biti odana duhu savezništva.

Prema njegovim rečima, danas, međutim, pokušavaju da iskrive istinu o Drugom svetskom ratu, jer istina smeta onima koji žele grade kolonijalnu politiku na laži, preneo je Sputnjik.

"Revanšizam i izrugivanje nad istorijom, pravdanje nacizma - sve je to deo zajedničke politike zapadnih elita s ciljem raspirivanja novih sukoba", rekao je Putin i dodao da Rusija odbacuje pretenzije bilo koje države ili alijanse na izuzetnost.

"Znamo čemu vodi neumerenost takvih ambicija", naveo je ruski predsednik i upozorio da Zapad pokušava da pokrene nove sukobe u svetu, međunacionalna neprijateljstva i da koči suverene centre razvoja.

Putin je rekao da zemlja preživljava težak period, prekretnicu i da sudbina zemlje zavisi od svakog pojedinačno.

"Zajedno ćemo osigurati slobodnu i bezbednu budućnost Rusije, Dan pobede ujedinjeuje sve generacije", poručio je Putin i govor završio rečima: "Za pobedu! Za Rusiju! Ura". (kraj) vbr/dj

Share: