Pojačanje za VS

14:39 23. 05. 2021. FoNet | Bojan Bednar

NIŠ - Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je u niškoj kasarni „Mija Stanimirović" da su tenkovi T-72MS i oklopno-izviđački automobili BRDM-2MS, koje je donirala Rusija, značajno pojačanje za Vojsku Srbije.

Stefanović je istakao da je donacija vredna oko 75 miliona evra i da se sastoji od 30 oklopnih transportera BRDM-2MS i 30 modernizovanih tenkova T-72 MS; podsetio je da je u novembru 2020. prikazan prvi deo te donacije, koji se sastojao od 11 tenkova T-72 i 10 oklopnih trаnsportera.

"Danas kada su tenkovski bataljon i bataljon BRDM-2MS upotpunjeni predstavljamo ovo naoružanje koje će ići u Kopnenu vojsku i značajno će poboljšati naše operativne sposobnosti", rekao je Stefanović.

On je ocenio da je reč o savremenim sredstvima koja su u ovom delu sveta među najboljima i da se radi "o nečemu što je trenutno najbolje u Kopnenoj vojsci, ali i o sredstvima koja će pomoći da naši vojnici budu bolje zaštićeni i da naša vojska bude efikasna u izvršenju svih zadataka u zaštiti zemlje, očuvanju mira i stabilnosti.Ambasador Rusije Aleksandar Bocan Harčenko kazao je da današnji dan još jednom pokazuje i dokazuje da je saradnja dveju zemalja, a posebno vojno-tehnička, razvijena i čvrsta i da ima budućnost. Bocan Harčenko je naglasio da će Rusija dati doprinos jačanju suvereniteta, celovitosti i odbrambene sposobnosti Srbije i njenog neutralnog statusa, i dodao da neutralni status mora sebe da štiti. (kraj) is/bdb/nm

Share: