Uskratiti prostor Šljivančaninu

10:02 08. 09. 2021. FoNet | Velimir Ilić

BEOGRAD - Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji (YIHIR) zatražila je danas od Narodne biblioteke “Dositej Novaković” u Negotinu da ne ustupi javni prostor za promociju knjige Veselina Šljivačanina, osuđenog ratnog zločinca, planiranu za sredu 9. septembra u okviru dečijeg odeljenja ove biblioteke.

Posebno zahtevamo od Evropske narodne partije (EPP) da se izjasni da li podržava to što Srpska napredna stranka (SNS), bez obzira na kritike EPP od pre četiri godine, u svom članstvu i dalje ima osuđenog ratnog zločinca, naglašeno je u saopštenju Inicijative.

Istovremeno, YIHIR podseća da u Srbiji i dalje "nema zakonskih prepreka da osuđeni ratni zločinci koriste javne ustanove tako što negiraju svoje zločine kroz predstavljanje knjiga, nastupe na izborima ili televizijskim emisijama, kao i državnim svečanostima, jer je vladajuća većina 2016. godine izuzela poštovanje presuda Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ ICTY) i Međunarodnog suda pravde (MSK/ ICJ) iz člana 387. Krivičnog zakonika, koji pored ostalog sankcioniše negiranje i relativizaciju ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida". (kraj) vip/dj

Share: