Sudovi danas bez advokata

16:27 24. 09. 2021. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Advokati Srbije su danas u jednodnevnoj obustavi rada zbog objavljenih pravnih stavova Vrhovnog kasacionog suda u vezi troškova obrade kredita i osiguranja Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

Upravni odbor AKS u četvrtak je saopštio da advokati Srbije danas neće postupati u postupcima pred sudovima i drugim organima bez izuzetka, a obustava se odnosi na sve postupke, uključujući i takozvane pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama, navodi se u saopštenju AKS.

U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta, navodi se u saopštenju.

U obrazloženju se naglašava da je Vrhovni kasacioni sud 16. septembra na sednici Građanskog odeljenja usvojio i objavio Dopunu pravnog stava o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita i Pravni stav o dozvoljenosti ugovaranja premija osiguranja, kao obaveze korisnika, kod NKOSK. (kraj) vbr/ivt/dpv

Share: