Tužilaštvo neće da istražuje

12:59 20. 01. 2022. FoNet | Vera Barišić

BEOGRAD - Advokatska kancelarija Tomanović izrazila je danas zabrinutost zbog stava Višeg tužilaštva u Beogradu da ne treba krivično goniti, niti preduzimati istražne radnje protiv stranih državljana iz velikih svetskih aviokompanija i pored toga što je pravosnažnom presudom Višeg suda utvrđeno diskriminatorsko postupanje prema dr Marku Lensu.

U saopštenju se podseća da je presudom suda 2017. utvrđeno da je ovlašćena službenica zapadne aviokompanije svojevremeno građanina Srbije Marka Lensa nazvala "srpskom svinjom" i ponavljala da su Srbi lenji, glupi, nevaspitani, da smrde, da ne treba da putuju, da su loši i da zato treba razumeti zašto Albanci mrze Srbe, kao i da su Amerikanci napravili veliku grešku 1999. što nisu sravnili celu Srbiju.

Više javno tužilaštvo uporno odbija da vodi krivični postupak i da sasluša glavnu osumnjičenu jer je, kako navodi tužilaštvo, "državljanka Amerike i može da se pozove na Prvi amandman", a istovremeno neće da saslušava predstavnika strane kompanije jer "osumnjičeni nije dužan da bilo šta izjavljuje", navela je kancelarija. (kraj) vbr/dj

Share: