Preminuo Milan Vlajčić

22:29 09. 02. 2022. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Novinar, književnik, književni i filmski kritičar Milan Vlajčić preminuo je iznenada u 83. godini u Beogradu, objavio je portal Nova.rs.

Vlajčić je rođen 23. avgusta 1939. u Beogradu. Diplomirao je na Katedri za opštu književnost sa teorijom književnosti na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Književne kritike i oglede objavljivao je od 1960. u časopisu "Delo", uređivao je kulturne rubrike časopisa "Student" i "Mladost", književne listove "Vidici", "Gledišta" i "Književni glasnik", a od 1970. godine radi kao novinar i urednik dnevnog lista "Politika", gde je pisao pozorišnu, televizijsku i radio kritiku, dok je od 1985. do 2004. godine bio stalni filmski kritičar tog lista.

Od 2004. do 2017. godine bio je filmski kritičar i kulturni komentator dnevnog lista "Blic", a tokom poslednje dve godine radio je za portal i list Nova.

Dobitnik je mnogih nagrada u oblasti filmske i književne kritike, kao i nagrade Zlatni beočug Beograda za trajni doprinos kulturi.

Bio je jedan od osnivača i prvi predsednik Suda novinske časti u Nezavisnom udruženju novinara Srbije, član je Srpskog književnog društva i srpskog Pen centra i Međunarodne asocijacije filmskih kritičara FIPRESCI. (kraj) is/and/dpv

Share: