Spomenik koga neće biti

22:42 07. 09. 2022. FoNet

NOVI SAD - Ako dozvolimo izgradnju „Spomenika nevinim žrtvama 1944/45“, to će biti spomenik naše sramote, imamo već spomenik nevinim žrtvama i to je apsurd da danas dižemo spomenik njihovim ubicama, istaknuto je večeras u Novom Sadu, na tribini „Spomenik koga neće biti“.

Na tribini, na kojoj su govorili sociološkinja Marija Vasić, istoričar dr Milovan Pisarri iz Centra za primenjenu istoriju, aktivistkinja Inicijative mladih za ljudska prava Sofija Todorović i istoričar dr Uglješa Belić iz Saveza antifašista Vojvodine, ocenjeno je da Novi Sad nije usamljeni primer revizije Drugog svetskog rata.

Marija Vasić je navela da je ovakva situacija moguća, jer se nacionalisti i revizionisti svih boja najbolje razumeju.

Rekla je i da je sramno što se političke strukture koje iniciraju podizanje tog spsomenika, na komemoraciji Racije utrkuju ko će potresnije da govori o ovim žrtvama i ko će više da apeluje da se ovaj zločin ne ponovi, a da istovremeno već par godina planiraju ovaj sramni spomenik.

"Podizanje tog spomenika, koji se podiže u godini u kojoj obeležavamo 80 godina Racije, poklopiće se sa danom oslobođenja Novog Sada 23. oktobra. Ovo će biti spomenik naše sramote, i ja se samo nadam da neće doći do nasilja i da ćemo uspeti nekim mirnim putem da ovo sprečimo", ukazala je Vasić. (kraj) zvs/ndn/bdr

Share: