Napredak u zaštiti prava

15:00 28. 09. 2022. FoNet | Anđelija Stojković

BEOGRAD - Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković sastala se danas sa ambasadorom SAD Kristoferom Hilom koji je istakao da je Srbija napravila veliki napredak u mnogim poljima, uključujući i zaštitu ljudskih prava, gde su neke oblasti regulisane u skladu s najvišim demokratskim standardima, posebno kada je reč o razvnopravnosti polova.

Poverenica je ukazala da u vremenu velikih izazova, jačanja ekstremizam na svim stranama, pitanje zaštite ravnopravnosti svih građana i građanki postaje još značajnije i da je jasnije nego ikada da ne postoje jednom zauvek osvojene slobode i prava, navodi se u saopštenju poverenice.

Kako je rekla, slobode i prava se moraju svakodnevno braniti, jer uvek i svuda postoje oni koji su spremni da ih krše.

Janković je istakla da je "savremeno digitalno doba s novim načinima kršenja ljudskih prava stavilo institucije pred brojne izazove, na koje smo spremni, ali nam je u pružanju odgovora na njih veoma važna međunarodna saradnja i podrška".

Ambasador i poverenica su se saglasili da je čuvanje i stalno unapređivanje ljudskih prava i sloboda od suštinske je važnosti za razvoj svakog demokratskog društva i da zajedno imamo još mnogo toga da uradimo.

Ambasador Hil pružio je podršku daljem radu poverenice i istakao ključni doprinos i ulogu nezavisnih institucija u zaštiti i razumevanju ljudskih prava. (kraj) dar/and/dpv

Share: