Zahtev Savetu REM-a

20:09 12. 10. 2022. FoNet | Davor Lukač

BEOGRAD -  Koalicija za slobodu medija zatražila je danas da, pošto je u utorak istekao rok za podnošenje prijava za dodelu pete dozvole za nacionalnu pokrivenost, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pokaže i na delu da je nezavisno telo, i da će petu nacionalnu frekvenciju zaista dodeliti najboljem elaboratu, saopšteno je iz te organizacije.

Savet REM je pre dva meseca odlučio da ponovo dodeli dozvole za elektronske medije sa nacionalnom pokrivenošću televizijama Pink, Hepi, B92 i Prva, bez obzira što su godinama unazad kršili zakone, Kodeks novinara Srbije i nisu poštovali minimum uslova propisanih podzakonskom regulativom, navodi se u saopštenju.

Pored toga što nije sprovedena analiza tržišta, iako to prepoznaju kao obavezu i zakon i svi strateški dokumenti, uključujući i Medijsku strategiju, u prethodnom krugu dodele dozvola izostalo je suštinsko obrazloženje zašto su postojeći pružaoci medijskih usluga (PMU) opet dobili dozvole, a zašto ostali nisu, ističe Koalicija. (kraj) dar/dal/bdr

Share: