Obostrana nezavisnost

18:22 07. 12. 2022. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Odnos suda i medija je važan i trebalo bi da se zasniva na obostranoj nezavisnosti, nepristrasnosti, stručnosti, profesionalizmu, poverenju i poštovanju, rekla je predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović na današnjoj konferenciji "Sud i mediji", u organizaciji misije OEBS, koja je održana u hotelu "Metropol".

Kao problem u odnosu medija i pravosuđa predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Radičević istakao je to što još uvek izrečene pravosnažne presude u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije, koji datira iz 1999. godine, kao ni presude za ubistvo Milana Pantića u Jagodini i paljenje kuće Milana Jovanovića u Grockoj, saopštio je UNS.

Sudske postupke novinari često doživljavaju kao duge, mučne, iscrpljujuće i skupe, a dešava se da zbog nedostatka dokaza budu dovedeni do neočekivanog kraja ili zastarelosti. Tako žrtva koja traži kaznu ili satisfakciju za napad na sebe umesto očekivane pravde doživi novi poraz i to sve obeshrabruje novinare, rekao je Radičević. (kraj) is/dpv

Share: