Pritisci na N1 i Novu S

09:48 08. 12. 2022. FoNet | Katarina Tomović

BEOGRAD - Konstantni pritisci, napadi, pretnje i pokušaji uništavanja TV N1 i Nova S kulminirali su činjenicom da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) "na hladan i bezobziran način, bez ikakvog obrazloženja", odbacio bilo kakvu mogućnost da N1 i Nova S dobiju frekvenciju, rekao je programski direktor N1 Srbija Igor Božić.

"Mi smo zapravo juče bili solidarni sa Novom S, ali smo na taj način pokušali da ukažemo i na sve probleme koje mi imamo. Nama je potpuno jasno da je to bila šok terapija za naše gledaoce, svesno smo ih stavili u tu situaciju i izvinjavamo im se zbog toga, jer namera nam nije bila da njih oštetimo - mi smo ovim potezom zapravo želeli da pokažemo kako bi izgledao jedan njihov dan bez naših medija", kazao je Božić za Glas Amerike.

Kako je istakao, video je po reakcijama da je "to bilo dosta teško i mučno", ali da su hteli da kreiraju realnu sliku, da ne naprave samo simbolični gest kao što se to obično radi sa pet minuta bez programa, već da pokažu šta se dešava kad ne možete da dobijete informacije na koje ste navilkli u toku dana.

Novinarka FoNeta Tamara Skrozza, koja je u ponedeljak dobila prvu Regionalnu novinarsku nagradu Srđan Aleksić u kategoriji "Za hrabrost", istakla je da je to bio "dobar način da se skrene pažnja", jer protest N1 i Nove S je već drugi dan tema.

"Svakako jesu skrenuli pažnju na neke probleme i ljude koji žive u nekom začaranom krugu ili 'bablu' nekako osvestili i skrenuli pažnju na neke druge kanale", kazala je ona.

Prema njenim rečima, oni koji gledaju N1 i Novu u utorak su imali priliku da zavire u drugi svet i na drugu stranu te začarane granice.

"To jeste imalo svoj smisao, jeste postiglo određeni cilj, jeste uzburkalo javnost, mada ja nisam sigurna koliko sve to ima zapravo svrhe u kontekstu onoga što je zapravo bila namera", kazala je Skrozza.

Ocenila je da joj se ipak čini da je reč o "protestu radi protesta" i "nekakvom dobrom marketinškom triku".

"Ne mislim pri tome ništa ružno, ali ne vidim kako bi taj protest išta mogao da promeni. Da je to bio protest svih nezavisnih i profesionanih medija, pa da se kaže 'zavladao je medijski mrak, evo da vidite kako to izgleda', ali dve televizije u toj grupi profesionalnih medija to urade, ja ne vidim šta tu može da se dogodi ili desi", rekla je Skrozza. (kraj) dar/kt/bdr

Share: