Potvrditi partnerstvo

18:36 20. 05. 2022. FoNet

BEOGRAD - Predsednik Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije Bogoljub Karić smatra da je ovo "upravo momenat kada je potrebno da Ruska Federacija na prijateljski i dugoročni način potvrdi svoje partnerstvo i zadovolji potrebe privrede i građana Republike Srbije za naftom i gasom pod identičnim uslovima koji važe i za njihovu privredu i građane".

Kako je danas saopšteno, na sednici Predsedništva Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije u Beogradu, kojom je Karić presedavao, "posebno je potenciran aspekt energetske bezbednosti Republike Srbije u kontekstu aktuelne političke i ekonomske krize izazvane sukobom Ruske Federacije i Ukrajine".

Prema saopštenju, sve planske investicione kalkulacije strateških projekata članica Udruženja u periodu od narednih godinu dana, "koje bi trebalo da obezbede Republici Srbiji više milijardi evra, direktno zavise od stabilnosti snabdevanja naftom i gasom i njihovim cenama na domaćem tržištu".

Imajući u vidu težišta unutrašnje i spoljne politike Srbije, "obrazložene u nedavnom izlaganju predsednika Aleksandra Vučića, upozoreni smo na prisustvo dodatnih pritisaka i mogućih sankcija prema našoj zemlji, te je predstojeći ciklus dogovaranja cena nafte i gasa sa Ruskom Federacijom od vrhunskog nacionalnog interesa za dalji razvoj i sigurnost Srbije", stoji u saopštenju.

Zato je potreban dalji kontinuitet u dobijanju potrebnih količina ovih energetnata u narednom periodu, ističe se u saopštenju i objašnjava da je njihova buduća povoljna cena ključna za dalji nesmetani dinamični i konkurentni razvoj Srbije.

Na taj način, smatraju u Udruženju industrijalaca i preduzetnika, Srbija ostaje faktor privredne i energetske stabilnosti regiona, posebno u političko ekonomskoj situaciji otežanog redovnoog funkcionisanja energentima.

Osim toga, naglašava se u saopštenju, Srbija bi omogućila redovno snabdevanje pod istim uslovima građanima i privredi Kosova, što je veoma važno za relaksaciju, stabilnost i unapređenje odnosa Beograda i Prištine.

Jedinstveni stav Predsedništva Udruženja industrijalaca i preduzetnika Srbije je da bi količine i cene nafte i gasa za Srbiju morale biti količinski dovoljne i cenovno identične kao i za privredu i građane Ruske Federacije.

Kako se podseća, svi međudržavni ugovori koje su do sada sklapale Ruska Federacija i Republika Srbija isticali su neophodnost potpuno otvorenene saradnje na tržištima dve zemlje, bez prepreka za nesmetani i progresivni razvoj obe zemlje.

"Ovo je upravo momenat, kada je potrebno da Ruska Federacija potvrdi na prijateljski i dugoročni način svoje partnerstvo i zadovolji potrebe privrede i građana Republike Srbije pod identičnim uslovima koji važe i za njihovu privredu i građane", istakao je Karić. (kraj) def

 

Share: