Granice između čoveka i životinje

21:25 17. 02. 2021. FoNet

BEOGRAD - U Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije danas je u otvorena samostalna izložba slikarke Jane Stojaković pod nazivom “Nova segregacija”.

U fokusu projekta "Nova segregacija" je posthumanizam i preispitivanje samih granica ljudski. Slikarskim izrazom Stojaković progovara o pošasti savremenog društva i njegovom fizičkom, moralnom i afektivnom preobražaju.

Jesu li ukinute nužne granice između čoveka i životinje, čoveka i mašine i da li je priroda područje koje je otvoreno novim mutacijama, hibridizacijama i mešavinama, to su samo neka pitanja koja pokreće svojim radovima, prema recenziji Milice Stojaković."Umetnost  Jane Stojaković je predviđačka, upozoravajuća i šokantna. Ona ne štedi gledaoca, dok, istovremeno, računa na njegovu inteligenciju, savest i etičnost, pružajući uvid u jedan mogući, ne tako daleki svet, posthumanih bića i novih, surovih odnosa među njima. Ovim su već pokrenuta bar dva velika pitanja; prvo,  pitanje društveno-etičkih posledica  novih dostignuća u tehnologiji i nauci, a posebno u bioetici, i drugo, pitanje novih klasa. Kod Jane Stojaković, to su ljudi-veprovi,  ljudi-pacovi i ljudi-bubašvabe. Hiperrealizam, u nadrealnom kontekstu dobija dodatnu zastrašujuću dimenziju, u ovom projektu potpuno funkcionalnu, u cilju opomene, alarma ili prosto, intenzivnog afektivnog doživljaja, koji, kroz  vizuelni narativ uzdrmava i osvešćuje", konstatuje recenzent. 

Jana Stojaković je rođena 1981. u Beogradu gde živi i radi. Trenutno je na doktorskim studijama na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a u međuvremenu se obrazovala u Velikoj Britaniji. (kraj) dep

Share: