Telegrami saučešća

15:35 24. 04. 2021. FoNet | Vera Barišić, Milica Rilak, Velimir Ilić

BEOGRAD - Povodom smrti slikara Miloša Šobajića (1945), koji je danas preminuo od posledica korona virusa, telegrame saučešća uputili su visoki državni funkcioneri.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Šobajić autentičnim likovnim izrazom obogatio, uzburkao i umnogome promenio umetničku scenu Evrope i sveta. 

"Decenijama su njegova vizionarska dela predstavljala ogledalo civilizacije i vremena u kojem živimo, a monumentalna platna su nepokolebljivo, neumorno, čak prkosno prikazivala sve naše strahove, prikrivena i ogoljena zla i licemerje današnjeg sveta, izgubljenost čoveka u moru savremenog ništavila, ali uvek i večito stremljenje čoveka da u mraku pronađe svetlo, u strahu hrabrost, a u praznini - punoću života", poručio je Vučić. 

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da će ime Miloša Šobajića "zauvek ostati upisano u istoriji našeg naroda", jer je reč o nenadoknadivom gubitku za umetnost i slikarstvo, srpsku kulturu i čitavo društvo. 

"Šobajić je bio čovek koji nije zazirao da se javno založi za svoje kolege i mlade generacije umetnika, da se svojim imenom i autoritetom izbori za njihovo mesto pod suncem", istakla je Brnabić.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković je ukazala da će slikar i vajar Šobajić "ostati upamćen kao neiscrpni izvor znanja, koje je sa velikom posvećenošću i predanošću prenosio i inspiracija generacijama umetnika".

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ističe da je Miloš Šobajić," jedan od najznačajnijih savremenih srpskih slikara, Beograđanin i beogradski đak, preminuo od posledica bolesti koja nas je već koštala previše života".

Dodao je da su njegova dela zastupljena u stalnim postavkama desetina svetskih muzeja i da je nedavno donirao čitave zbirke svojih slika rodnom Beogradu. 

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić je naglasio da su odlaskom "velikog srpskog i evropskog slikara, srpska i evropska kultura i likovna scena izgubili velikog stvaraoca" čije će ime "s poštovanjem izgovarati ljubitelji umetnosti i generacije mladih slikara". 

"Srbija će mu biti zahvalna i za njegovo istinsko rodoljublje, koje je utkano u ceo njegov umetnički opus, i koje je s ponosom isticao širom sveta gde je radio i izlagao", naveo je Dačić. (kraj) dep

 
Share: