"Oaza" za nagrade Evropske filmske akademije

12:09 25. 08. 2021. FoNet

BEOGRAD - Film Ivana Ikića „Oaza“ našao se u ovogodišnjoj selekciji igranih i dokumentarnih filmova koji su preporučeni za nominacije za Evropske flmske nagrade.

Prestižne nagrade, poznate još i kao ‘Evropski Oskar’, predstavljaju jedno od najvećih evropskih filmskih priznanja današnjice.   

Film “Oaza” je svetsku premijeru imao prošlog septembra u Danima autora festivala u Veneciji, gde je osvojio nagradu Europa Cinemas Label za Najbolji evropski film. Nakon toga je nagrađivan na festivalu u Kotbusu (najbolji glumci), Pinjau u Kini (najbolja režija), Zagrebu (najbolji film), Herceg Novom (najbolji film), Košicama (najbolja režija), na FEST-u (najbolji film i nagrada ‘’Nebojša Đukelić’’) u Sofiji i El Guni (Specijalno priznanje) i drugim domaćim i internacionalnim festivalima.

Variety je film nazvao ‘’istinitim, provokativnim i uviđavnim prikazom ljubavi u beznadežnom okruženju’’, Screen Daily ‘’hrabrim i autentičnim’’, a ICS ‘’malim remek-delom ljudske opservacije’’.

‘’Oaza’’ je priča o ljubavnom trouglu u Domu za decu i mlade sa smetnjama u razvoju. 

Glavne uloge tumače Marijana Novakov, Tijana Marković i Valentino Zenuni, a podršku su im pružile iskusni glumci Goran Bogdan, Maruša Majer i Draginja Voganjac.

Pošto svi predloženi naslovi budu poznati javnosti, više od 4.000 članova Evropske filmske akademije moći će da pogleda odabrane filmove i glasa za nominacije, a glavna ceremonija dodele Evropskih filmskih nagrada održaće se tradicionalno u decembru. (kraj) dep

Share: