Poljuljani humanizam i estetika

00:49 24. 11. 2021. FoNet

NIŠ - Izložba Niški salon 12/2, koja traje do 20. decembra u galeriji Oficirskog doma, otvorena je u utorak i posetiocima nudi dela 12 umetnika, koji današnjicu odslikavaju kao svet otuđenosti, nesigurnosti, neizvesnosti i poljuljanih humanističkih i estetskih vrednosti.

Umetnike su odabrali ovogodišnji izabrani selektori, istoričarka umetnosti i muzejska savetnica iz Čačka Julka Marinković i redovni profesor Đuro Radonjić, koji je magistrirao slikarstvo na Fakultetu likovne umetnosti u klasi profesora Ljubice Cuce Sokić i Radenka Miševića, saopštila je Galerija savremene likovne umetnosti, kao organizator manifestacije šestu godinu zaredom. 

Marinković je izabrala stvaraoce koje ceni kao značajne aktere savremene vizuelne umetnosti i teorije umetnosti, a to su Marija Dragojlović, Jovan Čekić, Ivan Šijak, Katarina Alempijević, Ljiljana Šuljevarić i Milan Nedeljković.Njihova dela odaju utisak tišine – kao preduslova za razmišljanje, ali i mirovanja, nepokretnosti, praznine i poniranja u dubine smisla današnjeg sveta, koji je svet otuđenosti, nesigurnosti, neizvesnosti i poljuljanih vrednosti, pre svega humanističkih i estetskih, obrazložila je Marinković i naglasila da "ispod mirne površine estetskog privida ključa mnoštvo značenja, metaforičkih poruka i simbola".

Radonjić je svoj deo konciprao vođen činjencom da su kroz niške galerije decenijama prezentovana dela starih, modernih i najaktuelnijih likovnih umetnika, pa su mu u fokusu stvaraoci sa juga Srbije. Time, kako je naveo, podržava stvaranje osnova da stručni ljudi počnu sa ozbiljnijim istraživanjem likovne scene izvan metropole. Šestoro selektovanih su Katarina  Đorđević, Ivana Stanković, Radmila Matejević, Milan Velinović,  Aleksandar Milanović i Jovan Spasić.Tročlani žiri odlučiće o dobitniku nagrade Niškog salona 12/2, a kustos izložbe, koja traje do 20. decembra, je Sonja Vukašinović.

Posetioci su dužni da poštuju preventivne epidemiološke mere, navedeno je u saopštenju Galerije likovne umetnosti. (kraj) dep

 

Share: