Skandinofilmsko veče

10:11 22. 09. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - Skandinofilmsko veče naziv je projekta koji zajednički organizuju Skandinavski kutak VOD platforma Kino Kauch i UK Parobrod, a na repertoaru su ostvarenja savremene nordijske filmske produkcije, najrazličitijih žanrova i tematskih određenja. 

Nakon letnje pauze, filmski susreti koje je do sada publika ispratila u velikom broju, vraćaju se u velikom stilu – prikazivanjem filma O beskonačnosti nagrađivanog švedskog reditelja Roja Andešona.

U bioskopskoj sali UK Parobroda, u sredu, 28.9.2022. godine u 19.00 časova, održaće se projekcija. Ulaz je besplatan. 

Poetični film O beskonačnosti osvrt je na ljudski život u svojoj lepoti i okrutnosti, sjaju i banalnosti.

Film je praktično inspirisan Šeherezadinim pričanjem, u pozadini čujemo ženski glas kako povezuje scene koje su kao bajke – otuda je i narator vila koja ih priča. 

U filmu su isto značajni svakodnevni događaji koliko i oni istorijski.  

Prikazuje se nekoliko zaveslaja po ratom razorenom Kelnu; put do rođendanske žurke; otac koji zastaje da bi kćerki vezao pertlu dok pada kiša; ples tinejdžerki ispred kafića; marš poražene vojske do ratnog zatvora.

Poezija sa filmskog platna, meditativno iskustvo iskusnog kinematografa prilika je da se i oni kojima art - house filmovi nisu dovoljno poznati, baš ovo ostvarenje, dobitnik Srebrnog lava na 76. Festivalu u Veneciji bude prilika za upoznavanje sa žanrom. 

Do kraja kalendarske 2022. godine planirane su svakog meseca po jedne Skandinofilmske večeri, svake poslednje srede u mesecu. (kraj) dep/dj

Share: