Karnevalsko kontriranje sivilu

02:14 02. 02. 2022. FoNet | Desk

ZUBIJETA - U selima Ituren i Zubijeta na severu Španije, posle dvogodišnje pauze usled pandemije, održane su 31. januara i 1. februara karnevalske svečanosti, u okviru kojih seljani kolektivno posećuju jedni druge tradicionalno odeveni, sa bičevima i zvonima kojima su ranije zastrašivali zveri da ne napadnu stoku, a u mističnom smislu plašili duhove.

Seljani tokom ta dva dana odlaze u goste jedni drugima, ali odeveni u karirane košulje i crne pantalone, što čini osnovu na koju se dodaju drugi elementi, nesvojstveni svakodnevnom odevanju.

Poseta komšijskom selu zahteva, pored pojasa i suknje, crveni šal, kao i kolofon – prsluk od ovčje kože, uz konusnu kapu sa trakama koje kontriraju sivilu zimskog dana karakterističnom za ovu oblast.Kako se ne može otići praznih ruku, protagonisti te ruralne tradicije, uz ostalo, nose kravlja zvona na leđima i bičeve. Takvi elementi su ranije omogućavali zastrašivanje zveri koje su mogle da napadnu stoku, a u mističnom smislu da uplaše duhove.

Danas je dovoljno da "hipnotišu" stotine posetilaca koji dolaze u ova sela da bi bili svedoci jednog od najsjajnijih obreda na severu zemlje, objašnjavaju španski medji.Svake godine gosti se okupljaju između naselja Ituren i Zubijeta, udaljena tri kilometra, da bi posmatrali karneval.

U ponedeljak oko 12 sati Joaldun, sa maskom, rogom daje ritam ostalim učesnicima i pokreće karnevalsku povorku ka stanovnicima Zubeta, a oni im uzvraćaju sutradan. (kraj) dep/dpv

Share: