Pismo opozicije evroparlamentarcima

17:12 19. 03. 2021. FoNet | Ivica Strnčević

BEOGRAD - Nizom poteza vladajuća stranka želi da smanji podršku opozicione javnosti da grupa proevropskih opozicionih stranaka učestvuje u dijalogu, ali i da smanji njegove eventualne pozitivne efekte, navodi se u pismu proevropskih opozicionih stranaka poslanicima Evropskog parlamenta, u koje je Juropijen Vestern Balkans imao uvid.

U pismu upućenom predstavnicima Evropskog parlamenta u međupartijskom dijalogu Vladimiru Bilčiku, Tanji Fajon, Eduardu Kukanu i Knutu Flekenštajnu, kao i predsedniku Odbora za spoljne poslove EP Dejvidu Mekalisteru, opozicija navodi da vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom podriva šanse za uspeh međustranačkog dijaloga i poziva Evropski parlament da se što pre počne sa konsultacijama.

U pismu koje potpisuju Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Ne davimo Beograd, Zajedno za Srbiju i Pokret za preokret, izražava se "ozbiljna zabrinutost zbog iskrenosti i posvećenosti", kada su u pitanju poboljšanja koje može doneti dijalog.

Ove opozicione partije naglašavaju da su i pre početak dijaloga vladajuće stranke i mediji koje oni kontrolišu organizovali koordinisane napade na Evropski parlament, nezavisne medije i stručnjake nevladinih organizacija, koji su uključene u poboljšanje izbornih uslova, kao i na političke protivnike.

U pismu je grupa proevropskih partija optužila predsednika Narodne skupštine Ivicu Dačića da je, nakon neuspešnog pokušaja da utiče na strukturu delegacije Evropskog parlamenta u međupartijskom dijalogu, nastavio da umanjuje značaj Evropskog paralamenta u celini, najavljujući usvajanje paralelne rezolucije u Skupštini Srbije, ali i parlalelni dijalog.

"Dačić je najavio da će Vlada stvoriti sopstveni paralelni dijalog, uglavnom sa njihovim marionetskim i satelitskim strankama, pod izgovorom da sve stranke ne prihvataju ulogu Evropskog parlamenta u popravljanju naše nestajuće demokratije", stoji u pismu.

Ove partije dodaju da je učešće u tom dijalogu javno potvrdio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali bez posrednika Evropskog parlamenta, i "sa jasnom političkom namerom da podrije šanse za uspeh procesa, čiji ćemo deo biti i mi, zajedno sa Evropskim parlamentom".

U pismu se podseća i da je Narodna skupština ponovo korišćena za "stravične i brutalne napade" na nezavisne medije i organizacije civilnog društva, a posebno se apostrofiraju napadi na novinare portala KRIK i istraživače organizacije CRTA. (kraj) is/dpv

Share: