U Briselu o budućnosti zemlje

21:50 23. 04. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da od boravka u Briselu, koji počinje u nedelju, ne očekuje pritiske, već razgovor o budućnosti Srbije, a sa (Miroslavom) Lajčakom i o nastavku dijaloga sa Prištinom, čija runda će, kako veruje, biti održana sredinom maja.

Komentarišući današnji susret sa nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajko Masom i nemački stav o kosovskoj nezavisnosti, Vučić je večeras u Dnevniku RTS rekao da je Nemačka jedan od ključnih partnera i se mora voditi računa o svakoj reči, "ali da će oni po suštinskim i strateškim pitanjima nedvosmisleno biti na strani Prištine", i da je to tako od 2008. godine.

"Mene brinu izjave gospođe (predsednice Kosova Vjose) Osmani i drugih, koji žele resetovanje dijaloga, maštaju o tužbama za genocid protiv Srbije i ratnim odštetama - pričaju o tome kao da je to izvesno", rekao je Vučić i ocenio da "ti ljudi ne razumeju da je kompromis nešto drugo, i da do dogovora treba doći na drugi način".

Kada je reč o boravku u Briselu, Vučić je rekao da delegaciju Srbije očekuju razgovori sa Ursulom fon der Lajen, Šarlom Mišelom i, Đozepom Boreljom, ali da ne očekuje pritiske već razgovore o budućnosti.

"Teško je vreme za nas, ali morate se boriti - za nas je važno, verujem da kroz vladavinu prava i zelenu agendu, mnogo toga možemo da uradimo, a naredni dani su veoma važni za nas", rekao je Vučić. (kraj) vip/mr/dpv

Share: