Trgovcima skratiti radno vreme

16:32 29. 04. 2021. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Odluka da za Prvi maj većina zanatskih, trgovinskih i ugostiteljskih objekata, kao i tržni centri rade puno radno vreme je poništavanje svega što simboliše Praznik rada, ocenila je u saopštenju Socijaldemokratska stranka (SDS) i poručila da je takva odluka u skladu sa tim da su danas prava radnika u Srbiji na najnižem nivou.

Iz SDS poručuju da je radnik danas, u Srbiji, pod ovom vlašću gotovo potpuno obespravljen, kao i da se nakon "sramnih" izmena Zakona o radu iz 2014. nastavlja praksa urušavanja prava radnika i promovisanja Srbije kao zemlje jeftine radne snage.

"Radnik u Srbiji danas živi ucenjen u strahu da li će mu biti produžen ugovor i onemogućen da traži svoja prava u strahu da će biti otpušten", smatraju u SDS, uz ocenu da režim tako koristi obespravljenog radnika koji je prinuđen da ćuti iz straha da će izgubiti posao, iako mu taj posao ne omogućava sredstva ni za podmirivanje elementarnih potreba.

Upozoravaju da, dok se režim hvali povećanjem prosečne plate, ćuti o tome da je to prosek koji govori zapravo o katastrofalnom jazu između bogatih i siromašnih. (kraj) vbr/mr/dpv

Share: