Zapadni Balkan je potreban EU

11:57 29. 06. 2021. FoNet | Davor Pašalić

BEOGRAD - Zemljama Zapadnog Balkana je potrebno članstvo u Evropskoj uniji, ali isto toliko je EU potreban Zapadni Balkan, budući da je region okružen granicama Unije, a zemlje koje streme članstvu dele zajedničke evropske vrednosti, ocenili su danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednici vlada Albanije i Severne Makedonije, Edi Rama i Zoran Zaev.

Tokom konferencije "Mali Šengen", organizovane putem video linka, Vučić, Rama i Zaev su izrazili želju da četiri slobode – kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala, počnu da se primenjuju što pre širom regiona i poručili da će u tom kontekstu pružiti punu podršku regionalnom zajedničkom tržištu na Samitu Berlinskog procesa, 5. jula, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

"Svesni smo da samo zajedničkim radom i prihvatanjem regionalne saradnje u okviru različitih inicijativa, kao što su zajedničko tržište, regionalni Šengen, zeleni koridori ili Berlinski proces, možemo da približimo ekonomije, uvećamo blagostanje ljudi i dovedemo velike investicije, koje inače ne bi bile moguće ni za jednog od nas pojedinačno", zaključeno je na konferenciji. (kraj) vbr/drp/dj

Share: