Nasleđe Berlinskog procesa

19:01 13. 09. 2021. FoNet | Velimir Ilić, Ivana Šanjević

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da mu je čast da bude domaćin kancelarki Angeli Merkel na kraju njenog mandata, zahvalan na svemu što je, kako kaže, u svom mandatu uradila za Zapadni Balkan i Srbiju. Nemačka kancelarka izjavila je da je u predsedniku Srbije prepoznala osobu koja ne daje lažna obećanja, "već spovede u delo ono što je rekao".

Odgovarajući na pitanje da li je uslov za članstvo Srbije u Evropskoj uniji priznanje nezavisnosti Kosova, kancelarka je rekla da će se neka pitanja rešavati na kraju nekog procesa, ali da nisu ni sve države članice EU priznale Kosovo.

Vučić je rekao da zna da je uslov Srbiji za pristupanje EU rešavanje odnosa Beograda i Prištine, "zbog čega se Beograd zalaže za dijalog i kompromisno rešenje".Nemačka kancelarka je podsetila da su Nemačka i Srbija, kroz godine zajedničke saradnje, zaista došle do otvorenog odnosa, punog poverenja.

"Na tom putu smo postigli niz rezultata, iako je dugačak put pred Srbijom i zemljama regiona da bi postale članice EU, što je naš zajednički cilj. Ohrabrujem vas da idete dalje ka pravnoj državi, pluralnoj državi, a ekonomski uspesi trebalo bi da budu podstrek da je članstvo u Evropskoj uniji cilj koji se isplati", poručila je kancelarka sa zajedničke konferencije za medije s predsednikom Srbije.

Vučić je rekao da su razgovarali o evropskim integracijama Srbije i regiona, o usklađenosti spoljne politike Srbije sa spoljnom politikom EU; poslednja četiri meseca usklađenost smo povećali s 24,6 na 62,5 odsto.

"Razgovarali smo o svim konkretnim rezultatima Berlinskog procesa, a ovih dana ćemo videti konkretno nasleđe Angele Merkel jer predsednica Unije Ursula fon der Lajen uskoro stiže u Beograd, biće potpisan ugovor, a potom kreću radovi na izgradnji puta Niš - Merdare", najavio je Vučić.

Govoreći o Berlinskom procesu, Merkelova je istakla da će se svaki izabrani kancelar Nemačke zalagati za procese na Zapadnom Balkanu, "jer ta incijativa ne bi mogla da se sprovodi bez EU".

Ocenjuje i da je inicijativa "Otvoreni Balkan", koju su pokrenule Srbija, Albanija i Severna Makedonija, druga najbolja za budućnost regiona, ali da proces mora da bude otvoren i za ostale tri države ukoliko neka želi da se priključi, "a cilj je da u njoj bude svih šest zemalja".

Predsednik Srbije posebno je zahvalan kancelarki jer je, kad je postao premijer 2014. godine, 17 000 ljudi radilo u nemačkim kompanijama u Srbiji, "a danas njih više od 72 000". Nemačka je, podseća, najveći spoljno-trgovinski partner Srbije, a u poslednjih 10 godina razmena je povećana čak tri puta. (kraj) vi/ivt/nm

 

Share: