Srbija da napravi izbor

13:00 22. 05. 2022. FoNet | Desk

BEOGRAD - Ambasador Sjedinjenih Država Kristofer Hil izjavio je da za Srbiju ne postoji "treći put", da se moraju praviti izbori i da je budućnost Srbije u Evropskoj uniji i članstvu u NATO.

On je u intervjuu "Politici" rekao da Srbija mora odlučiti da li hoće da ima "samodovoljnu vojsku i da kupuje oružje iz različitih zemalja, ili da se pridruži kolektivnoj odbrani".

"To treba Srbi da odluče, a ja mislim da i jesu odlučili da im je budućnost na Zapadu, a ne na nekom nedefinisanom Istoku. Sve ovo govorim i na osnovu onog što čujem svakog dana od ljudi, ali i na osnovu izjava predsednika (Srbije Aleksandra) Vučića", naveo je Hil.

Govoreći o tome da su Ukrajina i Kosovo "veoma različite situacije", Hil je ukazao da ne bi trebalo dovoditi u vezu događaje iz 1999. godine na Kosovu i ono što se sada dešava u Ukrajini.

"Kad je reč o Kosovu i Srbiji, to su susedske zemlje... Dobri susedi to moraju da reše. Pravi način je dijalog koji se odvija posredstvom EU i pregovori u Briselu", rekao je Hil i dodao da su evroatlantske integracije takođe "element na tom pregovaračkom stolu". (kraj) dep/dpv

Share: