Preusmeriti novac za stadion

10:33 14. 06. 2022. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Srpski pokret Dveri zatražio je danas od tehničke Vlade Srbije hitnu obustavu "preskupe i koruptivne" javne nabavke za usluge upravljanja projektom i vršenje stručnog nadzora za početak izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu, i da se svih 250 miliona evra predviđenih za stadion preusmeri u mere pomoći stanovništvu.

Te mere obuhvatile bi povećanje minimalne zarade, ukidanje PDV na osnovne prehrambene namirnice, ukidanje akciza na naftu i naftne derivate, smanjenje PDV na struju za sve potrošače, ukidanje PDV za struju za osetljive potrošače i na socijalne dodatke za energente i troškove života za ugrožena domaćinstva, penzionere sa minimalnim penzijama i druge osetljive kategorije stanovništva, navela je potvredsednica Dveri Tamara Milenković Kerković u pisanoj izjavi.

"Ovaj očito 'namešteni' tender, raspisan do 20. juna, samo je prva faza izgradnje Nacionalnog stadiona u Srbiji, čiji je Zakon o budžetu za 2022. godinu usvojen sa deficitom od 1,7 milijardi evra, u zemlji čija je trećina stanovnika gladna, čiji je spoljni dug premašio 30 milijardi evra, sa Vladom u tehničkom mandatu i bez Skupštine i gde je zbog sve veće inflacije i svetske recesije, energetske i prehrambene krize, međunarodnih izazova i pretnji Zapada, ugrožen i sam opstanak nacije", ocenila je Kerković. (kraj) dar/mr/dj

Share: