Srbija da bude deo EU

13:53 07. 10. 2022. FoNet | Milica Rilak

BEOGRAD - Ugovor o bespovratnom grantu Evropske unije vrednosti 36 miliona evra namenjen Komesarijatu za izbeglice i migrante potpisan je danas u Beogradu, u prisustvu potpredsednika Evropske komisije Margaritisa Shinasa i premijerke Ane Brnabić, koja je potvrdila da će Srbija do kraja godine u velikoj meri uskladiti svoju viznu politiku sa evropskom.

Brnabić je ukazala da migranti uglavnom dolaze iz Sirije, Avganistana i Pakistana, a da se u ovom trenutku u Srbiji nalazi 5.192 migranta, ali i da se, posle dve mirne godine, broj migranata koji prolaze kroz Srbiju u 2022. duplirao, i iznosi 86.824 osobe, dok je prošle godine registrovan 43.071 migrant.

"Na sastanku (sa Shinasom) smo se dogovorili da će Srbija do kraja godine u velikoj meri uskladiti svoju viznu politiku sa viznom politikom EU, kao i da ćemo imati još veće prisustvo Fronteks (Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu), a posebno na granici sa Severnom Makedonijom, kako bi još jednom pokazali da smo partner na koga EU može da se osloni", rekla je Brnabić. (kraj) vbr/mr/dj

Share: