Balkanska turneja diplomate

23:28 08. 12. 2022. FoNet | Ivana Šanjević

VAŠINGTON - Savetnik Stejt departmenta Derek Šole boraviće od 11. do 17. decembra na Kosovu, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Hrvatsku i Belgiju, a kako se navodi ta poseta naglašava "trajnu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država miru, stabilnosti i prosperitetu regiona"", objavio je večeras portal Kosovo onlajn.

U saopštenju se navodi da će Šole 12. i 13. decembra boraviti na Kosovu, gde će se sastati sa vladinim zvaničnicima i drugim političkim liderima.

Sa njima će razgovarati o nastavku saradnje po nizu pitanja, uključujući napore SAD da unaprede integraciju Kosova u evropske i evroatlantske strukture, ali i dijalog uz posredovanje EU "za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, usredsređenog na međusobno priznavanje".

Šole će 13. decembra u Beogradu sa rukovodstvom Vlade Srbije razgovarati o energetskoj bezbednosti, regionalnoj ekonomskoj integraciji i napretku ka cilju Srbije – članstvu u EU.

"On će takođe razgovarati o ulozi Srbije u jačanju regionalnog mira i bezbednosti i njenom kontinuiranom angažovanju u dijalogu uz posredovanje EU kako bi se postigla sveobuhvatna normalizacija odnosa sa Kosovom", navodi se u saopštenju.

U Sarajevu će Šole sa predstavnicima institucija vlasti BiH razgovarati o vladavini prava, ekonomskim, energetskim i odbrambenim reformama i sa zvaničnicima uključenim u borbu protiv korupcije i drugih teških zločina.

Kako se navodi, tokom posete region Šole će posetiti i Severnu Makedoniju gde će se sastati sa liderima vlade, kako bi razgovarali o nizu pitanja, uključujući energetiku, ekonomiju i borbu protiv korupcije.

Posete Crnoj Gori i Hrvatskoj Šole će iskoristiti za razgovor sa liderima tih zemalja o posvećenosti regionalnoj bezbednosti, odbrani, evropskoj energetskoj bezbednosti, kao i ekonomskom prosperitetu i bezbednosti u regionu, a tom prilikom finaliziraće se i sporazumi Hrvatske o međusobnoj pravnoj pomoći i ekstradiciji sa Sjedinjenim Američkim Državama.

"Savetnik će zatim otputovati u Brisel, u Belgiju, od 16. do 17. decembra kako bi razgovarao o saradnji sa evropskim partnerima i saveznicima u nizu globalnih pitanja, uključujući kontinuiranu podršku Ukrajini, putu pridruživanja EU i evropskoj integraciji zemalja Zapadnog Balkana, energetskoj bezbednosti, i dijalog između Kosova i Srbije uz posredovanje EU", zaključuje se u saopštenju. (kraj) vip/ivt/dpv

Share: