SAD protiv povratka vojske

19:50 13. 12. 2022. FoNet | Velimir Ilić

PRIŠTINA - Sjedinjene Američke Države (SAD) se kategorički protive mogućnosti povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova, izjavio je zamenik pomoćnika sekretara u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta Gabrijel Eskobar, u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Eskobar je u intervjuu u Prištini, drugog dana njegove posete Kosovu, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će Beograd 15. decembra tražiti od KFOR-a povratak njihovih snaga na Kosovo

Zamoljen za komentar povodom izjave Aleksandra Vučića, predsjednika Srbije, koji je najavio da će Beograd 15. decembra tražiti od KFOR-a povratak njihovih snaga na Kosovo, Escobar je odgovorio da se Sjedinjen Države tome protive i naglasio podršku Vašingtona Prištini.

"Mi se kategorički tome protivimo, mi to kategorički odbijamo, uopšte to ne podržavamo. Takođe želim reći da Kosovo ima veoma čvrste bezbednosne garancije od SAD", rekao je Eskobar.

Na pitanje, kakva bi u slučaju da se tako nešto dogodi, bila reakcija SAD, Escobar je naglasio: "Najpre, ne očekujem tako nešto. Ali drugo, Kosovo ima čvrste garancije SAD manifestovane kroz učešće u KFOR".

Eskobar je na Kosovo stigao u trenutku rastućih tenzija zbog ponovnih blokada puteva na severu, koje podržava Srpska lista, sestrinska partija Srpske napredne stranke predsednika Srbije Aleksndar Vučića.

NJavodeći ocene o razmimoilaženjima u pogledima SAD i sa Prištinom i sa Beogradom, Eskobar je naglasio da se stav Vašingtona o kosovskom pitanju ne menja.

"Mi smatramo da su Kosovo i Zapadni Balkan deo transatlantske zajednice, samo niste deo formalne strukture. Ali, u svakom slučaju vas ubrajamo u važne partnere i njegove produktivne članove zajednice", rekao je Eskobar.

Navodeći da se prilikom svojh poseta regionu sastaje poslovnim liderima, civilnim sektorom u uticajanim osobama, Eskobar je rekao da su "oni zaista ojačali" njegovo mišljenje i mišljenje američke vlade "da Zapadni Balkan za Evopu i SAD predstavlja više šansu nego rizik".

"I mi samo treba da tu težnju pretvorimo u realnost", rekao je američki zvaničnik.

Eskobar je ocenio da je sada manje važna potraga za krivce za napetosti na severu Kosova, jer je važnije "kako napred" i da "svi doprinesu rešenju ove krize".

"Zaista verujem da barikade treba da uklone ljudi koji su ih postavili. Ali, treba i da im damo politički put kako bi mogli diskutovati o njihovim pritužbama, kroz političke i diplomatske kanale. Tako vidim aktuelnu krizu. A pored krize, treba da počnemo razmišljati o održivijem okviru kako bi u ovoj zemlji zajednice mogle zajedno raditi", rekao je Eskobar..

Na konstataciju da kosovski premijer Albin Kurti smatra barikade na severu posledicom uticaja Beograda, Eskobar je rekao deli "deo tog mišljenja".

"Ipak, u mojim razgovorima sa tamošnjom zajednicom (Srbima), oni imaju pritužbe koje treba čuti. Ne mislim da su bojkot i barikade način da se to učini, ali mislim da su otvorena komunikacija, dijalog i istinsko prihvatanje da postoji nedostatak poverenja između dve zajednice važni za nas kako bi mogli uspješno krenuti dalje", poručio je Eskobar. (Kraj) vip/bdr

Share: