Pravda za sve žrtve

19:32 13. 04. 2021. FoNet | Ivana Šanjević

BEOGRAD/PRIŠTINA - Najveće žrtve sukoba na Kosovu i Metohiji su nevini civili, bez obzira da li su Srbi, Albanci ili druge nacionalnosti, ocenio je šef diplomatije Srbije Nikola Selaković, dok je kosovska ministarka inistranih poslova Donika Gervalja rekla da će samo istina o tome šta se dogodilo pomoći Srbiji da neguje dobrosusedske odnose.

Selaković je, u ponovljenom obraćanju članovima Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ukazao na propagandu Prištine da je 20.000 albanskih žena silovano tokom sukoba na Kosovu, dok je posebno oformljena komisija konstatovala da je od 2018. godine podnetno 1.414 izveštaja o takvim zločinima, od kojih je 912 prihvaćeno.

Priština se služi propagandnim metodama i lažima, a jasno je da je bilo žrtava na svim stranama u sukobu, predočio je Selaković i ukazao da Srbija osuđuje svaki čin seksualnog nasilja i želi pravdu za sve žrtve.

Spekulisanje brojevima ne doprinosi ispunjenju pravde i uspostavljanju procesa pomirenja, dodao je on, ukazavši da je cilj tvrdnji Prištine o genocidu Beograda nastavak širenja kampanje mržnje i neprijateljstva prema srpskom narodu. (kraj) is/ivt/dpv

Share: