Društvo

MEŠTANI I AKTIVISTI ONESPOSOBILI MINI HIDROELEKTRANU KOD BABUŠNICE

Probijanje cevi u Rakiti

15. 08. 2020. 16:44 | FoNet/Inicijativa Ne davimo Beograd | Ivica Strnčević i Jasmina Džabić

BABUŠNICA - Podstaknuti akcijom Pokreta "Odbranimo reke Stare planine", u selu Rakita, meštani i aktivisti probijaju cevi mini hidroelektrane na Rakitskoj reci - kako bi onesposobili cevovod.

Nekoliko stotina građana iz cele zemlje,među njima i aktivisti Inicijative "Ne davimo Beograd", odazvalo se pozivu organizatora i došlo u selo kod Babušnice da izvade cevi iz reke.

Ispostavilo se da ih je bez teške mehanizacije nemoguće izvaditi, ali su građani sišli do reke i razbijali ih pijucima, prenose Južne vesti. U selu su bile i policijske snage, koje nisu intervenisale. Sve je prošlo bez incidenata.

 "Akcija je pokazala da smo udruženi jači od korupiranih političkih elita, bahatih investitora i lobija koji stoje iza izgradnje velikog broja malih hidroelektrana", saopštava Inicijativa "Ne davimo Beograd", koja traži da se na celoj teritoriji Srbije zabrani izgradnja mini hidroelektrana, ali i zaustave svi štetni projekti koji ugrožavaju prirodna dobra i životnu sredinu.

Predsednik Mesne zajednice "Rakita" Desimir Stojanov kaže da su tri godine bezuspešno pokušavali da obezbede da država uradi ono što bi morala. (kraj) is/lj/nm

 

 
Share: