Nastavnici i roditelji u panici

11:02 20. 08. 2020. FoNet | Jasmina Džabić

Beograd - Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) saopštila je danas da školska godina počinje za 11 dana, a da niko ne zna šta će biti jer ponovo stižu "hitno/bitno uputstva, preporuke i predlozi, koje niko ne razume", dok su "nastavnici u panici, a roditelji pod sedativima".

"Posle nekoliko meseci zbunjujućih izjava o neverovatnim modelima nastave (na koje se ugleda svet), ministar i njegovo Ministarstvo se probudilo i tek sad niko ne zna šta će biti od 1. septembra", konstatuje Unija u saopštenju.

"Tako juče pročitasmo da sada može (izuzetno) i po 18 učenika u jednoj učionici, ali kojoj!?! Pravilnikom iz 2019. godine je normiran prostor za učionice i iznosi od 54 do 60 kvadratnih metara. Dakle, sa nastavnikom (valjda se i on računa!?!) to je 14 učenika, da bi svako imao 'svoja' četiri kvadrata. Ni 15, ni 18, nego negde i samo 12 đaka, ako uzmemo manju (i verovatno češću) kvadraturu skučenog školskog prostora", piše u saopštenju.

"I još saznadosmo da će učitelji raditi duplu smenu, ali da opet neće imati punu normu nego će morati još i da je dopunjavaju! Koliko ćemo raditi sledeće školske godine, 12 sati dnevno ili više!? I dokle mislite da ćemo izdržati", navedeno je u saopštenju kog je potpisala Jasna Janković, predsednik USPRS. (kraj) lj

Share: