Ugrožen rad redakcija

21:20 01. 09. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

Novi Sad - Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) obratilo se danas brojnim međunarodnim novinarskim i medijskim organizacijama, ali i međunarodnim organizacijama u Beogradu zbog masovnog otpuštanja radnika u Radio-televiziji Vojvodine, ukazujući da bi ono posebno moglo ugroziti informisanje na manjinskim jezicima u Vojvodini.

Do otpuštanja dolazi pošto je rebalansom budžeta Srbije toj medijskoj kući uskraćeno više od 200 miliona dinara, čime je ta medijska kuća ostala bez novca za angažovanje tih radnika, navodi se u pismu upućenom i OEBS, Savetu Evrope i Delegaciji EU u Beogradu.

Dodatno je zabrinjavajuće i to da je RTV sve te radnike angažovala putem agencije za radnu snagu, što ih je od početka stavilo u nezavidan položaj, dodaje NDNV, prenosi Cenzolovka.

Udruženje u pismu ističe da su novinarski integritet i autonomija direktno povezani sa socio-ekonomskim položajem medijskih radnika, te da se teško može očekivati kvalitetan medijski sadržaj od onih čiji angažman u svakom trenutku može da se ukine, "a upravo se to dešava sada u toj medijskoj kući". (kraj) ivt

Share: