Brutalna kampanja

12:06 06. 10. 2020. Fonet | Vera Barišić

BEOGRAD - Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji pozvao je danas nadležne organe da reaguju povodom brutalnih pretnji glumcima i autoru predstave "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo" Zlatku Pakoviću, a kritičku javnost, pozorišne i druge institucije kulture da osude takve reakcije na pokušaj da se progovori o zločinu.

Pretnje su počele posle premijere predstave 24. septembra 2020. godine u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju, naveo je Odbor i istakao da je cilj tih surovih i vulgarnih pretnji usmeren na sprečavanje daljih izvođenja predstave u Srbiji.

Helsinški odbor smatra da se na taj način želi ućutkati kritički deo društva koji govori o najtraumatičnijim procesima i događajima iz novije istorije regiona, pre svega o istorijsko-političkoj odgovornosti srpskih intelektualnih elita za rat i zločine nad bošnjačkim stanovništvom, uključujući i genocid u BiH.bezbedi uslove za izvođenje predstave i još će jednom pozvati pozorišta da omoguće njeno izvođenje u gradovima u Srbiji.

Predstava će biti prikazana onlajn u četvrtak, 8. oktobra u 21 čas na YouTube kanalu Helsinškog odbora:
https://www.youtube.com/watch?v=EmFDdoNBegs. (kraj) vbr/dj

Share: