Procena rizika, ne istraga

16:30 15. 10. 2020. FoNet | Ivana Šanjević

Beograd - Direktor Uprave za sprečavanje pranja novca Željko Radovanović izjavio je danas da cilj provere neprofitnog sektora u Srbiji nije bila operativna obrada, već strateška analiza i procena rizika i da je utvrđeno da je rizik manji nego što su bile neke ranije procene.

Radovanović je, u debati "Otvorno o Spisku: Udruženi građani za bezbedno društvo", ocenio da se ne radi o spisku kako to navode organizacije civilnog sektora, već se radi o uzorku od 13 ili 14 entiteta.

Nama fokus rada nije na neprofitnom sektoru, predočio je on i istakao da je to svega jedan odsto slučajeva kojima se Uprava bavi.

Moderator debate Sanja Stojanović Gajić podsetila je u uvodnoj reči da je 13. jula "porocurela" informacija o 57 entiteta koji su na proveri Uprave, 37 organizacija i 20 pojedinaca.

Radovanović je ukazao da je ovaj uzorak, koji je širi od pomenutog broja, deo procene rizika sektora u pripremi strateške analize.

Kao indikatore koji su uzimani pri analizi, naveo je da je 38 odsto neprofitnih organizacija analizirano po veličini prihoda, odnosno trećina od uzorka su one organizacije koje imaju 50 odsto i više prihoda iz inostranstva u odnosu na prihode same organizacije.

Sledeći indikator je bio odnos prihoda i donacija, odnosno prema indikatorima koji su tajna i odnose se "na prepoznavanje sumnje", rekao je Radovanović.

U Srbiji nema zakona, osim moralne obaveze, da neprofitne organizacije prijave svoje donatore, rekao je on, zbog čega se Uprava obratila bankama. kraj) lj/ivt/dpv

Share: