Mirdita potrebna svakog dana

21:33 22. 10. 2020. FoNet | Bojan Bednar

Beograd - Festival "Mirdita - dobar dan" počeo je večeras u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu, a otvranje manifestacije obeležio je incident kada je jedan muškarac oteo mikrofon i pokušao da se obrati publici, ali ga je ozbebeđene sprečilo u tome, nakon čega je priveden.

Muškarac je, tvrdeći da se na skupu "govori samo o albanskim žrtvama" i da je on "raseljeno dete" vikao "mi se plašimo, vratite me kući", ali ga je obezbeđenje nakon nekoliko trenutaka onemogućilo da nastavi.

Nakon incidenta manifestacija je nastavljna bez ometanja, a predstavnica Inicijative mladih za ljudska prava Fiona Jelići rekla je da su Beograd i Priština sve dalje jedni od drugih "kada ćutimo, ne radimo i ne pričamo ništa". Ona je dodala da ako nema velike energije uložene u dijalog i saradnju "ostajemo na vetrometini mržnje i nacionalizama" i naglasila da festival "Mirdita - dobar dan" teži miru.

Jelići je istakla da je mladim ljudima ostavljen "teret" da mire ono što su ranije generacije posvađale i da je "Mirdita - dobar dan" samo jedan od načina da se svi kao društvo približimo tom cilju.

Direktor NVO Integra iz Prištine Kuštrim Kolići rekao je da festival "Mirdita - dobar dan" promoviše vrednosti i poštovanje koje postoji između srpskog i albanskog naroda, i pored nacionalističkog diskursa sa puno predrasuda i negativnosti koje postoje i u Srbiji i na Kosovu. (kraj) is/bdb/dpv

Share: